Turun kamppailuseura Tode ry:n tarkoitus on edistää perinteisten itämaisten kamppailulajien harjoittelua. Kilpaurheilu ei ole keskiössä. Sen sijaan tarjoamme kaikenikäisille harrastajilla mahdollisuuden kehittää itseään kamppailulajien parissa hyvässä seurassa.
Karate
Harjoittelemme Yuishinkai nimistä perinteistä japanilaista karaten tyylisuuntaa. Nimi Yuishinkai voidaan kääntää tarkoittamaan ”oikean mielen –koulukuntaa”. Tällä pyritään korostamaan rehellisen ja avoimen mielen tärkeyttä karaten harjoittelussa sekä sitä pitkäjänteisyyttä mitä perinteisen kamppailulajin tiellä kulkeminen edellyttää.
Tyylisuunnan on kehittänyt japanilainen Motokatsu Inoue (1918-1993), joka sai nuoruudessaan laajasti opetusta kamppailutaidoissa. Okinawalaisen karaten ja asetaitojen (Ryukyu kobujutsu) lisäksi hän harjoitteli mm. aikidoa, jujutsua ja jopa sumo-painia. Tyylisuunta on tästä syystä hyvin kokonaisvaltainen.
Karaten lyönti- ja potkutekniikoiden, pariharjoitteiden sekä vanhojen liikesarjojen (kata) lisäksi harrastaja perehtyy lukuisiin eri etäisyyksien kamppailutekniikoihin kuten heittoihin, horjutuksiin, nivellukkoihin sekä asetekniikoihin. Harjoittelua tukee useat fyysisiä ominaisuuksia kehittävät oheisharjoitteet, välineharjoittelu, vaativampien tekniikkayhdistelmien harjoittelu sekä otteluharjoittelu. Kilpaurheilu ei ole keskeinen tavoitteemme ja harjoittelun vaativuudessa edetään aina harrastajan edistymisen mukaan.
Yuishinkai-karate tarjoaa harrastajalleen liikunnan ja itsepuolustuskyvyn lisäksi mahdollisuuden olla osana perinteistä karaten koulukuntaa. Harjoittelu kehittää sekä kehon että mielen hallintaa ja voi muodostua osaksi harrastajan elämäntapaa.
Lue lisää Yuishinkai -karatesta osoittessa https://kobujutsu.fi/yuishinkai/
Lapsille ja nuorille
Tode järjestää karatevalmennusta myös lapsille ja nuorille (8-14 -vuotiaille). Karate on lapsille ja nuorille innostava liikuntamuoto, joka kehittää kuntoa, koordinaatiota sekä itsetuntoa. Harjoittelemme salin sääntöjä ja kanssatreenaajia kunnioittaen. Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus edetä vyökoejärjestelmässä omalla tahdillaan, ja suorittaa vöitä aina siniseen vyöhön saakka. Ruskean vyön voi saada aikuisiin siirryttyä, 15 vuotta täytettyään (vöitä ei ole pakko suorittaa, mikäli näin haluaa). Harjoiteltavat tekniikat koostuvat lyönti- ja potkutekniikoista, niiden yhdistelmistä, pariharjoitteista sekä liikesarjoista (kata). Näitä asioita harjoitellaan temppuratojen, leikkimielisten kisailujen, pelien ja leikkien keventämänä, sekä kontrolloidussa ja kannustavassa ilmapiirissä.
Kobujutsu
Kobujutsulla (kobudolla) tarkoitetaan perinteisiä okinawalaisia asetekniikoita. Yleisimmät välineet ovat bo (n. 180 cm pitkä keppi) , sai (lyhyt metallinen lyömäase) ja tonfa (kahvallinen puupamppu).
Aseharjoittelun periaatteet, käytettävät asennot ja liikkuminen ovat hyvin samankaltaisia kuin karatessa ja kobudo onkin erittäin suositeltava lisäys edistyneempien karatekoitten harjoitteluun, mutta lajin voi aloittaa ilman aikaisempaa kokemustakin kamppailutaidoista.
Jokaisen aseen käytön harjoittelu sisältää sen perusliikkeiden harjoittelun (kihon), muodolliset liikesarjat (kata) sekä pariharjoituksia (kumite). Kobujutsussa on oma vyöjärjestelmänsä, joka tarjoaa johdonmukaisen tavan edetä lajin harjoittelussa. Lajin harrastajilta edellytetään vähintään 15-vuoden ikää.
Todella harjoitellaan Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai -tyylistä kobujutsua, jonka päävalmentaja on Hanshi Kisho Inoue Japanissa.
Lue lisää kobujutsusta: www.kobujutsu.fi ja koryu.fi/RyuKyuKobujutsuHozonShinkoKai.htm
Pääjärjestön sivut Japanissa: http://www.ryukyukobujutsuhozonshinkokai.org/
Tai Chi Chuan
Toden opetusohjelmassa oleva tai chi pohjautuu yang-tyyliin, mutta siinä on myös muista kiinalaisista taidoista lähtöisin olevia elementtejä. Tämän tyylin kehittäjä on jo edesmennyt Duan Yu Chang, joka oli alunperin Hubei-maakunnasta, mutta muutti myöhemmin Taiwaniin. Hänen opetuslinjansa voidaan jäljittää Yang-sukuun. Hän omaksui opetusohjelmansa perusmuodoksi Taiwanilla suosituksi tulleen Cheng Man-Chingin yksinkertaistaman liikesarjan. Duanin merkittävin oppilas on Etelä-Afrikan kiinalainen Edward Jardine, joka on tämän tyylin Suomeen tuoneen Ilpo Jalamon opettaja.
Todella harjoiteltava tai chi chuan sisältää mm. venytys- ja hengitysharjoituksia, lyhyen ja pitkän liikesarjan. Yksin tehtävien aseettomien liikesarjojen lisäksi harjoittelaan myös suoralla miekalla (jian), sapelilla (dao) ja viuhkalla (teh san). Harjoittelemme myös parin kanssa pushing hands -harjoitteita (tui shou) ja parimuotoa (san shou), sekä tutkimme liikesarjojen kamppailullisia sovellutuksia.
Meidät löytää myös sivulta: kobujutsu.fi/tai-chi ja voit seurata meitä Toden some-sivuilla sekä tai chin omassa facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/566314183449777/
Todessa harjoitettu tai chi chuan kuuluu kansainväliseen järjestöön International Tai Chi Society